Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa serowa z cukinią

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sól
cukinia 25 dag
pieprz
masło 2,5 dag
wino białe wytrawne 100 ml
bulion drobiowy 750 ml
serek topiony śmietankowy 7,5 dag
śmietana kremowa 30% lub 36% 10 dag
cukier szczypta
cebula biała 1 szt.
bazylia 1/2 pęczka

Przepis i sposób przygotowania na: zupa serowa z cukinią

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Cukinię opłucz, potnij w cienkie paski. Serek topiony pokrój na kawałki.
W garnku stop masło, zeszklij na nim cebulę. Oprósz mąką i zasmaż, nie rumieniąc. Do zasmażki dolej białe wino oraz bulion. Mieszając, doprowadź do wrzenia. Następnie dodawaj po kawałeczku serek topiony. Cały czas mieszaj, aż serek dokładnie się rozpuści. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Do zupy dołóż paseczki cukinii. Gotuj razem jeszcze 2-3 minuty.
Śmietanę ubij na sztywno. Bazylię opłucz, oderwij listki, kilka odłóż do dekoracji, pozostałe posiekaj. Dorzuć do zupy, wymieszaj. Każdą porcję zupy udekoruj kleksem bitej śmietany i listkiem bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rogalik 05.02.2012 21:41
smaczna
Rogalik 05.02.2012 21:41
smaczna
irenka 04.02.2012 20:38
ciekawy przepis
Renataj 15.12.2011 23:44
Szkoda, że już nie mam cukinii bo przepis wygląda na bardzo apetyczny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak