Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z buraczkami pod makiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 40 dag
sól
jajko 5 szt.
ugotowane buraki 75 dag
masło 18 dag
mak 4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat kilka łyżek
żółty ser starty 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z buraczkami pod makiem

Ciasto: Mąkę, 3 jajka i szczyptę soli zagnieć z kilkoma łyżkami wody na gładkie ciasto. Przykryj wilgotną ściereczką, odstaw na 30 minut.
Farsz: Ugotowane buraki zetrzyj na tarce, osącz. Podsmaż na 8 dag maśle. Włóż do miski, dodaj twarożek, 2 jajka, bułkę tartą, połącz, przypraw.
Ciasto rozwałkuj, wytnij kółka. Napełnij farszem, zlep. Pierogi włóż do osolonego wrzątku, gdy wypłyną, gotuj 3 minuty.
Sos: 10 dag masła stop, posyp makiem, wymieszaj. Polej pierogi, posyp starym serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak