Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka migdałowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300g
drożdże 30g
mleko szkl
masło 100g
cukier 100g
migdały 100g
wanilia pół laski
jajko 4

Przepis i sposób przygotowania na: Babka migdałowa

Rozrobione w ciepłym mleku drożdże wymieszać dokładnie z mąką i zostawić w ciepłym miejscu.Żółtka z cukrem ubić na parze do białości.Gdy rozczyn się ruszy ,dodać ubite żółtka ,posiekane drobno migdały bez skórek i wanilie wyrobić ciasto.Dodać ciepłe,sklarowane masło i dalej wyrabiać ok 20min.Dodać ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszać z ciastem.Wyłożyć ciasto do wysmarowanych masłem foremek i zostawić ciepłe do wyrośnięcia.Wstawić do gorącego piekarnika piec 50min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anoosia 04.06.2011 00:06
szkoda, że nie ma zdjęcia. Musi być przepyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak