Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś w piwnym sosie

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 1 duży podwójny
papryka żółta 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
cebula 1 duża
piwo 1 szklanka jasnego
masło 5 dkg
oliwa 3 łyżki
rosół drobiowy 1/2 szklanki
tymianek
sól
pieprz
smietana 18% 1/4 szklanki
mąka do panierowania
natka pietruszki
cukier 1 szczypta
ryż 2 woreczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś w piwnym sosie

Ryż ugotować na sypko. Umyte, osuszone filety pokroić na kotlety lekko rozbić . Natrzeć solą, pieprzem i odrobiną tymianku. Cebulę drobno posiekać, papryki pokroić w wąskie paski. W garnku na maśle z oliwią zeszklić cebulę z papryką. Wlać piwo, rosół i doprawić tymiankiem, solą.,pieprzem .
Mięso panierować w mące, usmażyć na lekki rumiany kolor i przełożyć do sosu. Dusimy około 5 minut. Na sam koniec dodajemy szczyptę cukru i śmietankę. Mieszamy i trzymamy ok. 2 minutki na małym ogniu.Na środku półmiska położyć ryż, a wokół niego ułożyć kotleciki.Całość polać sosem z warzywami i udekorować natką pietruszki .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 21.06.2013 21:13
Mojemu mężowi smakowało, mi jednak nie za bardzo
Paweł10 04.07.2012 11:28
swietna
Justyna28 18.06.2012 19:16
super:)
olkaaa 29.05.2012 07:50
rewelacja
Katarzyna59 15.05.2012 18:37
apetyczna
PaniMISIOWA 29.04.2012 08:36
ale smaczna!
Wiesława1 17.04.2012 11:51
super
smakowita 28.02.2012 21:16
Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam
jasiek 13.02.2012 22:58
nniezłe z browarkiem
Anna146 23.06.2011 15:18
wariacje z kurczakiem - fajne
tatiana2 06.06.2011 10:18
Wygląda apetycznie. W piwnym sosie jeszcze nie próbowałam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak