Sposób przygotowania

Boczek potnij w bardzo cienkie plasterki i wysmaż na chrupko na suchej patelni. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Delikatnie zeskrob z nich skórkę, pokrój w plastry średniej grubości. Cebule obierz i potnij tak samo jak ziemniaki. Żółty ser pokrój w drobbną kosteczkę lub grubo zetrzyj. Jajka wymieszaj z mlekiem. Sos przypraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą mielonej gałki muszkatołowej. Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. Układaj w niej warstwami przygotowane ziemniaki, cebulę, boczek i ser. Każdą warstwę polej porcją sosu mleczno-jajecznego. Formę przykryj kawałkiem folii aluminiowej i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez godzinę. Na 15-20 minut przed końcem zdejmij folię, aby wierzch zapiekanki ładnie się zarumienił. Danie podawaj z surówką z nowalijek.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajna

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !