Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka warstwowa z serem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki młode 120 dag
wędzony boczek 10 dag
czerwone cebule 2 szt
żółty ser 10 dag
mleko 1 szklanka
jajko 3 szt
sól
pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka warstwowa z serem

Boczek potnij w bardzo cienkie plasterki i wysmaż na chrupko na suchej patelni. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Delikatnie zeskrob z nich skórkę, pokrój w plastry średniej grubości. Cebule obierz i potnij tak samo jak ziemniaki. Żółty ser pokrój w drobbną kosteczkę lub grubo zetrzyj. Jajka wymieszaj z mlekiem. Sos przypraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą mielonej gałki muszkatołowej. Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. Układaj w niej warstwami przygotowane ziemniaki, cebulę, boczek i ser. Każdą warstwę polej porcją sosu mleczno-jajecznego. Formę przykryj kawałkiem folii aluminiowej i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez godzinę. Na 15-20 minut przed końcem zdejmij folię, aby wierzch zapiekanki ładnie się zarumienił. Danie podawaj z surówką z nowalijek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia56
Sylwia56 08.09.2011 20:56
fajna
romanrafal
romanrafal 05.08.2011 19:08
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak