Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywa i jajka w sosie musztardowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 8 szt
marchewka 35 dag
cebula 1 szt
cebula dymka ze szczypiorkiem 2 szt
bulion 1 i 1/2 szklanki
masło 3 łyżki
mąka 3 łyżki
mleko 1 szklanka
Musztarda francuska Prymat 2-3 łyżeczki
sól
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywa i jajka w sosie musztardowym

Ziemniaki wyszoruj, delikatnie zeskrob skórkę. Przełóż do garnka, zalej wodą, posól i doprowadż do wrzenia. Następnie zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 20 minut. Jajka ugotuj na twardo w lekko posolonej wodzie, wyjmij, przestudż, obierz i pokrój na cząstki. Marchewki i cebulę obierz, dymki oczyść. Warzywa potnij na kawałki. Marchew gotuj 5 minut w bulionie, odcedż wywar zachowaj. W garnku rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę, oprósz mąką, zasmaż. Mieszając dolewaj zimne mleko i wywar z gotowania marchewki. Sos zagotuj, wymieszaj z musztardą i przypraw do smaku. Wszystkie warzywa podgrzej w sosie. Wyłóż na talerze podawaj z jajkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak