Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka francuskie z konfiturami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dkg
masło 25 dkg
jajko 1
żółtko jajek 1
śmietana 1 szkl
konfitura

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka francuskie z konfiturami

Mąkę, śmietanę, masło i jajka siekać na stolnicy, tak długo, aż powstanie jednolite ciasto, potem zawinąć w ściereczkę i położyć na noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia ciasto cienko rozwałkować i wycinać kwadraty o boku 10 cm. Brzegi posmarować żółtkiem. Na środek kwadratu położyć konfitury i zgiąć na pół, zlepić brzegi i upiec na złoty kolor w gorącym piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jaheira11 27.11.2011 21:04
moje ulubione
jogobella231
jogobella231 12.04.2011 10:06
super
nikusonka 07.02.2011 21:57
bardzo lubię ciasto francuskie, więc jestem na TAK:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak