Przepis i sposób przygotowania na: Tort brzoskwiniowy kapelusz
Przestudzić i z każdego odciąć 1/5 ciasta.
Każdy biszkopt przeciąć na trzy placki, części odcięte również przeciąć.
W 1/2 litra przegotowanej gorącej wody rozrobić jedna galaretkę, schłodzić i odstawić do stężenia, po czym pokroić w kostkę.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę, kilka połówek pokroić w plasterki do dekoracji.
Drugą galaretkę rozrobić w 1/2 szklanki gorącej wody i schłodzić.
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i pod koniec ubijania wmiksować tężejącą drugą galaretkę
Na tacy ułożyć dwa spody odciętą częścią do siebie, skropić sokiem z brzoskwiń.
Pierwsze placki posmarować śmietaną, na śmietanę położyć 2/3 pokrojonych w kostkę brzoskwiń.
Następnie położyć kolejne płaty ciasta, nasączyć i posmarować masą śmietanową.
Wyłożyć pokrojoną galaretkę.
Ostatnią warstwę ciasta posmarować delikatnie śmietaną i stroną posmarowaną przykryć warstwę galaretki aby się trzymała z górną warstwą ciasta.
Na górze ułożyć odkrojone części biszkopta postępując tak samo jak z dużymi.
Gdy tort jest gotowy i ma odpowiedni kształt smarujemy go z wierzchu i po bokach masą śmietanową, posypujemy startą czekoladą i dekorujemy tort układając na nim plasterki brzoskwiń.