Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort brzoskwiniowy kapelusz

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

brzoskwinie w puszce 3 puszki
gorzka czekolada 100 g
śmietana kremówka 1 l
galaretka brzoskwiniowa 2 szt
woda 1 i 1/2 szk
cukier waniliowy 1 szt
Biszkopt 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tort brzoskwiniowy kapelusz

Upiec dwa okrągłe biszkopty.
Przestudzić i z każdego odciąć 1/5 ciasta.
Każdy biszkopt przeciąć na trzy placki, części odcięte również przeciąć.
W 1/2 litra przegotowanej gorącej wody rozrobić jedna galaretkę, schłodzić i odstawić do stężenia, po czym pokroić w kostkę.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę, kilka połówek pokroić w plasterki do dekoracji.
Drugą galaretkę rozrobić w 1/2 szklanki gorącej wody i schłodzić.
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i pod koniec ubijania wmiksować tężejącą drugą galaretkę
Na tacy ułożyć dwa spody odciętą częścią do siebie, skropić sokiem z brzoskwiń.
Pierwsze placki posmarować śmietaną, na śmietanę położyć 2/3 pokrojonych w kostkę brzoskwiń.
Następnie położyć kolejne płaty ciasta, nasączyć i posmarować masą śmietanową.
Wyłożyć pokrojoną galaretkę.
Ostatnią warstwę ciasta posmarować delikatnie śmietaną i stroną posmarowaną przykryć warstwę galaretki aby się trzymała z górną warstwą ciasta.
Na górze ułożyć odkrojone części biszkopta postępując tak samo jak z dużymi.
Gdy tort jest gotowy i ma odpowiedni kształt smarujemy go z wierzchu i po bokach masą śmietanową, posypujemy startą czekoladą i dekorujemy tort układając na nim plasterki brzoskwiń.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 03.07.2012 12:33
ale ładny! :) pomysł super :)
angelika14 18.03.2012 12:55
ale smakowicie wygląda
Agiatis 08.03.2012 08:08
Fajny pomysł;)
cukiereczek 07.12.2011 12:23
wspaniałe
ZEWA 10.06.2011 17:20
Tak się tylko wydaje, że sporo pracy. W rzeczywistości tak nie jest.
iwa643 10.06.2011 07:52
fajny torcik
aginaa 09.06.2011 19:32
dla takiego efektu warto sie napracowac :)
SmacznaPyza 09.06.2011 15:12
cudny! sporo roboty, ale warto :-)
anemon 08.06.2011 06:57
Ale misterna konstrukcja i pracochłonna, ale efekt końcowy wart zachodu.
ewasylwia 03.06.2011 10:44
pomysłowe
Nina7 03.06.2011 05:30
Pięknie wygląda... Ja niestety nie mam cierpliwości do pieczenia jakichkolwiek ciast, o tortach nie wspominając

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak