Sposób przygotowania

Mąkę przesiej na stolnicy, dodaj cukier, pokrojoną na kawałeczki margarynę, żółtka, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego 2 kule, jedną włóż do zamrażalnika, drugą do lodówki. Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki. Cienko je rozwałkuj, plackiem wylep spód blachy wyłożonej pergaminem. Rabarbar obierz, pokrój na kawałki. Rozłóż je na cieście lekko wciskając. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i ubijaj aż piana będzie lśniąca. Pianę z białek rozsmaruj na rabarbarze, wyjmij ciasto z zamrażalnika, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach wprost na pianę. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piecz 40 minut.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !