Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z rabarbarem i kruszonką na spodzie kruchego ciasta

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rabarbar 70 dag
mąka pszenna 3 szklanki
cukier 1 szklanka
margaryna 1 kostka
żółtko jajek 6 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 op
białko 6 szt
cukier puder 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z rabarbarem i kruszonką na spodzie kruchego ciasta

Mąkę przesiej na stolnicy, dodaj cukier, pokrojoną na kawałeczki margarynę, żółtka, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego 2 kule, jedną włóż do zamrażalnika, drugą do lodówki. Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki. Cienko je rozwałkuj, plackiem wylep spód blachy wyłożonej pergaminem. Rabarbar obierz, pokrój na kawałki. Rozłóż je na cieście lekko wciskając. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i ubijaj aż piana będzie lśniąca. Pianę z białek rozsmaruj na rabarbarze, wyjmij ciasto z zamrażalnika, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach wprost na pianę. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piecz 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak