Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba w galarecie

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z dorsza 300 g
filet z pangi 300 g
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
seler 1/4 szt
sól 1 łyżka
pieprz 1/2 łyżeczka
groszek konserwowy 5 łyżka
woda 2 litr
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 2 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat
pstrąg wędzony filet 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba w galarecie

Warzywa obrać, umyć i włożyć do garnka.
Wszystkie ryby umyć, pokroić na kawałki i również włożyć do garnka.
Zalać wodą, dodać liść i ziele i gotować na małym ogniu.
Gdy ryba jest ugotowana wyjąć ją łyżką cedzakową, ostudzić i podzielić na mniejsze kawałki.
Na dno naczynia, w którym ma być galareta umieścić groszek konserwowy odsączony z zalewy.
Ugotowane marchewki pokroić w kostkę i również położyć w naczyniu na groszek.
Na koniec wyłożyć kawałki ryby.
Wywar jeżeli to konieczne przecedzić przez gęstą gazę lub ściereczkę.
Odpowiednią ilość żelatyny dodać do gorącego wywaru i dokładnie wymieszać.
Zalać rybę i warzywa schłodzonym wywarem.
Odstawić do przestygnięcia a następnie do lodówki do stężenia na około 2 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 08.12.2011 09:24
Nie przepadam za rybą w galarecie ale mój tata byłby szczęśliwy na widok takiej rybki
SmacznaPyza 09.06.2011 15:13
ja też dawno nie jadłam takiej bo moi panowie nie przepadają a dla samej siebie to mi się nie chce robić...
anemon 08.06.2011 06:54
Fajny sposób podania galaretki, wygląda bardzo smakowicie.
katarzyna124 07.06.2011 10:49
Oj dawno nie jadłam takiej rybki:) Ta zapowiada się smakowicie:)
Nina7 03.06.2011 05:33
Super przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak