Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ucierane rabarbarowe pod puszystą różową bezą

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rabarbar 1 kg
sokmwiśniowy 1,5 szklanki
cukier 2 szklanki
margaryna 1 kostka
jajko 4 szt
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 op
cukier puder 5 łyżek
kisiel wiśniowy 1 op
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ucierane rabarbarowe pod puszystą różową bezą

Rabarbar obierz, pokrój na kawałki. Włóż do garnka, dodaj sok wiśniowy i 1 szklankę cukru. Gotuj 2 minuty. Rabarbar osącz, wystudż i wymieszaj z 2 łyżkami cukru. Margarynę utrzyj z resztą cukru i cukrem waniliowym. Ucierając kolejno wbijaj żółtka. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Porcjami dosypuj do ucieranej masy. Blaszkę posmaruj tłuszczem, oprósz tartą bułką. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto, rozłóż na nim rabarbar. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Białka ubij z cukrem pudrem na sztywno. Pod koniec ubijania dosyp proszek na kisiel. Różową pianę nałóż na gorące ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Piecz aż wierzch dobrze się wysuszy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak