Sposób przygotowania

Soczewicę starannie wypłukać. Zalać 1 litrem wrzątku, przykryć i odstawić na 30 -40 minut. Kiedy spęcznieje odcedzić, po czym ponownie włożyć do garnka i zalać taką ilością posolonego wrzątku, aby ziarna były lekko przykryte. Gotować do miękkości na małym ogniu ok. 15 – 20 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i ew. odcedzić nadmiar wody.
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Papryczkę oczyścić z pestek i także bardzo drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę lub masło, wrzucić czosnek i smażyć aż się zrumieni. Następnie dodać papryczkę i pomidory, chwilkę razem dusić. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Dodać ugotowaną soczewicę i dusić przez kilka minut, często mieszając.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    Ciekawa propozycja:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    łanie wygląda
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    artur7

    smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika-twin

    Soczewica jest super, zdrowa i smaczna! Warto o niej pamiętać, zwłaszcza korzystając z takich przepisów!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    super dodatek do posiłku :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !