Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Soczewica czosnkowa po etiopsku

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica zielona 1,5 szkl.
oliwa 3 łyżki
pomidory 4 szt
ząbki czosnku 4 szt
papryczka chili 1 szt
sok z cytryny do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Soczewica czosnkowa po etiopsku

Soczewicę starannie wypłukać. Zalać 1 litrem wrzątku, przykryć i odstawić na 30 -40 minut. Kiedy spęcznieje odcedzić, po czym ponownie włożyć do garnka i zalać taką ilością posolonego wrzątku, aby ziarna były lekko przykryte. Gotować do miękkości na małym ogniu ok. 15 – 20 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i ew. odcedzić nadmiar wody.
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Papryczkę oczyścić z pestek i także bardzo drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę lub masło, wrzucić czosnek i smażyć aż się zrumieni. Następnie dodać papryczkę i pomidory, chwilkę razem dusić. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Dodać ugotowaną soczewicę i dusić przez kilka minut, często mieszając.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 03.09.2015 11:11
super dodatek do posiłku :)
Monika-twin 21.08.2011 11:53
Soczewica jest super, zdrowa i smaczna! Warto o niej pamiętać, zwłaszcza korzystając z takich przepisów!
Sylwia56
Sylwia56 15.06.2011 17:23
fajne
artur7 08.06.2011 10:35
smaczne
cukiereczek 07.06.2011 15:39
łanie wygląda
Gosia40 03.06.2011 05:51
Ciekawa propozycja:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak