Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SOS GRUSZKOWY

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 50 dag
sok z cytryny 1 lyzka
pomarańcza 1 szt
woda 50 ml
cukier 6 dag
ocet winny 50 ml
cynamon Prymat 0,5 lyzeczki
imbir 1 lyzka
goździki mielone 0,5 lyzeczli
wino białe wytrawne 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: SOS GRUSZKOWY

Gruszki obrać, usunąc gniazda nasienne drobno pokroic wlozyc do rondla skropic sokiem z cytryny pomarancze dokladnie umyć, osuszyc ostrym nozem sciac skórke, sok wycisnąc. Skorke wrzucic na dwie trzy minuty do wrzatku odcedzic przelac zimna wodą osączyc drobno pokroic i dodac do gruszek. Do garnka wrzucic posiekany imbir wlac wode ocet i sok pomaranczowy doprowadzic do wrzenia i mieszając gotowac na niewielkim ogniu az gruszki beda miekkie.
Dodac cukier gozdziki i cynamon, wlac wino i stale mieszając gotowac az gruszki sie rozgotuja a sos stanie sie gęsty.Podawac na gorąco do bialych pieczonych mies i drobiu, lub na zimno do wędlin drobiu i ryb.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 29.09.2011 16:59
super
adam1f 08.09.2011 22:30
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak