Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pianka kawowo-bananowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopty okrągłe kilka
jogurst kawowy 300 ml
kremówka 200 ml
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier puder 1,5 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat
śnieżka 1 opakowanie
mleko
czekolada mleczna 1 tabliczka
kakao 2 łyżki
płatki migdałowe 1 opakowanie
alkohol

Przepis i sposób przygotowania na: Pianka kawowo-bananowa

Biszkopty namoczyć w dobry alkoholu (np. rumie) i wyłożyć nimi tortownicę.

MASA 1
Przygotować żelatynę - 2 łyżeczki rozpuścić w 500ml wrzącej wody.

Banany zmiksować z jogurtem.Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru purdu i cukru waniliowego. Masę bananowo-kawową połączyć z kremówką. Jedną łyżke masy wymieszać ze schłodzoną żelatynę. Gdy zacznię tężeć dodać ją do reszty masy i dokładnie zmiksować. Wylać na biszkopty. Wstawić do lodówki.

MASA2:
Przygotować żelatynę - 1 łyżeczkę rozpuścić w 300ml wody. Odstawić do stężenia.

Śnieżkę przygotować wg przepisu. W rondelku zagotować odrobinę mleka, do wrzącego wsypać pokruszoną czekoladę i poczekać aż się rozpuści. Dokładnie wymieszać. Gdy czekolada ostygnie dodać do niej kakao i śnieżkę i wymieszać. Następnie dodać tężejącą żelatynę i dokładnie wymieszać. Wylać na masę bananowo-kawową.

Wierzch dekorujemy wg uznania. Ja dodałam płatków migdałowych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kostyk 08.06.2011 21:19
oj tak, cała blacha poszła w dwa dni ;)
Misiek1 03.06.2011 05:59
Pyszności:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak