Sposób przygotowania

Boczek od strony wewnętrznej dość obficie posypujemy solą, pieprzem i nacieramy drobniutko pokrojonym czosnkiem. Zwijamy w roladę i owijamy folią i co najmniej na godzinę wkładamy do lodówki. Pieczarki myjemy (jeśli potrzeba obieramy) i kroimy na ćwiartki. Odparowujemy na rozgrzanej patelni, podsmażamy na maśle i lekko obsypujemy solą. Zostawiamy do ostygnięcia. Do mięsa mielonego dodajemy tartą bułkę, drobno pokrojoną cebulę, jajko i pieczarki. Mieszamy i do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy boczek, rozwijamy zrolowany boczek i nakładamy farsz. Ponownie ściśle zwijamy w roladę (jeśli potrzeba obwiązujemy nicią), wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy 70 - 80 minut. Czas pieczenia zależy od grubości rolady. Do farszu dokładam paski kolorowych papryk, ale tym razem nie miałam.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !