Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

indyk ze szparagami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z indyka 40-60 dag
szparagi zielone 1 pęczek
natka pietruszki 1/2 pęczka
masło 2 łyżki
olej 2 łyżki
cebula biała 1 szt.
cytryna 1/2 szt.
śmietana 30% 200 ml
mąka 1 łyżka
wino białe wytrawne 20 ml
sól
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: indyk ze szparagami

Mięso oczyść, umyj, osusz, pokrój w niedużą kostkę. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Natkę opłucz, osusz, drobno posiekaj. Szparagi delikatnie obierz ze skórki, odetnij zdrewniałe końcówki.
Szparagi włóż do wysokiego, wąskiego naczynia z wrzątkiem, dodaj sól, cukier, sok z cytryny i łyżkę masła. Gotuj ok. 10-15 minut. Odcedź, wywar zachowaj. Na łyżce oleju z dodatkiem masła zeszklij cebulę.
Pozostały olej rozgrzej, wrzuć mięso, przesmaż na złoty kolor, często mieszając, dopraw. Dodaj cebulę, zalej winem, dodaj nieco wywaru. Duś ok. 10 minut, zabiel śmietaną wymieszaną z mąką. Dodaj pokrojone szparagi i natkę pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rybciia 16.02.2012 20:48
coś dla mnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak