Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta ze szparagami 2

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 20 dag
masło 10 dag
jajko 6 szt.
żółtko jajek 1 szt.
sól
szparagi zielone 2 pęczki
cukier szczypta
śmietana 12-procentowa 375 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
szynka wędzona 6 cienkich plasterków

Przepis i sposób przygotowania na: tarta ze szparagami 2

Z zimnego masła, mąki, żółtka, szczypty soli i zimnej wody (dodaj tyle, by ciasto było gładkie) zagnieć szybko kruche ciasto. Uformuj kulę, zawiń ją w folię i schłódź (30 minut).
Szparagi delikatnie obierz ze skóry (jeśli są cieniutkie nie trzeba obierać), odciąć zdrewniałe końcówki. Gotuj kilka minut w wodzie z dodatkiem soli i szczypty cukru. Zahartuj zimną wodą. Odcedź. Szynkę pokrój w cienkie paseczki.
Jajka zmiksuj ze śmietaną, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Formę do tart natłuść i dobrze wylep schłodzonym, kruchym ciastem. Ponakłuwaj widelcem i podpiecz 20 minut w temp. 180 stopni.
Na podpieczonym spodzie ułóż szparagi (jeśli są zbyt długie pokrój je na mniejsze kawałki) i szynkę. Zalej masą jajeczną. Wstaw do gorącego piekarnika 200 stopni i piecz ok. 45-50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak