Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z budyniem i truskawkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 200 g
cukier puder 3 łyżki
zimne masło 100 g
jajko 1
zapach waniliowy 1
budyń śmietankowy 1 op
mleko 1/2 litra
truskawki świeże
galaretka truskawkowa 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z budyniem i truskawkami

Mąkę, cukier puder i pokrojone na kawałki masło łączymy i zagniatamy aż powstanie \"kruszonka\". Dodajemy jajko oraz wanilię i zagniatamy dalej.
Lepimy kulę z ciasta, zawijamy w przeźroczystą folię i wkładamy do lodówki na 1/2 godziny.
W międzyczasie wykonujemy budyń wg opisu na opakowaniu; odstawiamy do ostygnięcia oraz galaretkę (ugotowaną w 2/3 ilości wody podanej w przepisie na opakowaniu).
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na około 3 mm placek. Aby wałek nie przyklejał się do ciasta, można je przykryć przeźroczystą folią. Zawinąć ciasto na wałek i przenieść je do formy na tartę o średnicy 24 cm. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Przyciąć wystające brzegi ciasta. Ew. wyklejać formę kawałakmi ciasta. Spód tarty dokładnie podziurkować widelcem i wstawić ją do lodówki na 1/2 godziny. Tartę przykryć papierem do pieczenia i obciążyć (np fasolą, ryżem). Piec przez 15 minut. Zdjąć papier i pozostawiając część obciążenia, piec tartę przez kolejne 8 - 10 minut, aż się lekko zrumieni. Ostudzić w formie.
Na tartę wyłożyć budyń, rozsmarować, ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 22.07.2011 13:48
pycha
agnieszka137 05.06.2011 23:49
apetyczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak