Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Befsztyk w ziemniaczanym atolu

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sól
pieprz
tymianek
mąka
smalec
olej
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
ziemniaki
masło
mleko
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Befsztyk w ziemniaczanym atolu

Czytam własnie \"Dom nad rozlewiskiem\" i natknełam sie na przepis, mianowicie Befsztyk w zielonym atolu..
niestety moi mają \"długie zęby\" na szpinak, ktory jest głwonym składnikiem atola dlatego zrezygnowałam z zielonego i powstal atol ziemniaczany:) sam befsztyk zrobiony zgodnie z przepisem z ksiazki.. nawet smaczny cos innego. moze nastepnym razem sprobuje i tej zielonej wersji :)
Przepis: Wołowinę 1 gatunkową zemleć, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem (mało) uformować nieduże kule, spłaszczyć, obtoczyć mąka, smażyć na rumiano najlepiej w smalcu z dodatkeim oleju (na 2 łyżki oleju 1 smalcu) - 3 minuty. Po usmażeniu skropić
czerwonym winem i poddusić jeszcze przez 2-3 min. Podać posypane grubo zmielonym kolorowym pieprzem.
Atol zrobiłam z purre ziemniaczanego tzn. ugotowane ziemniaki, przecisniete, połaczone z maslem, mlekiem, pierzem i natka pietruszki co by była namiastka koloru zielonego.
Wsadziłam do rekawa do wyciskania mas do ciast i obłozyłąm befsztyk dekoracyjnym purre. Dodatkowo wycisnęłam małe kwiatuszki dookoła. Osobno podałam w miseczce sos ze smazenia miesa zeby sobie polac gdyby ktos miał taką ochotę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 06.06.2011 17:07
Cóż za nazwa! :)
Jolanta40 17.08.2010 19:59
tez czytałam tą książkę, a danie wygląda wyśmienicie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak