Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Perliczka po staropolsku

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

tuszka perliczki 1,3-1,5 kg
słonina 15 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 dag
masło 5 dag
sól
pieprz
rozmaryn

Przepis i sposób przygotowania na: Perliczka po staropolsku

Ze słoniny odkroić 3-4 plastry, resztę pokroić w słupki. Tuszkę perliczki umyć, osuszyć, natrzeć wewnątrz i na zewnątrz solą, pieprzem i rozmarynem, naszpikować słoniną. Wierzch obłożyć plastrami słoniny, związać nicią kuchenną. Odstawić w chłodzie na 24 godziny. Tuszkę ułożyć w żaroodpornym naczyniu, piec godzinę w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia posypać bułką tartą, zwiększyć temperaturę do 230 stopni i polewać rozpuszczonym masłem. Piec około 15 minut, aż skórka będzie chrupiąca.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 29.05.2012 14:26
ciekawe
Sylwia56
Sylwia56 06.05.2012 20:35
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak