Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serniczek krakowski

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 28 dag
żółtko jajek 1 szt
gąsta śmietana 8 łyżek
masło 20 dag
otarta skórka z cytryny 1 szt
cukier 8 łyżek
cukier waniliowy 1 op
jajko 4 szt
mleko w proszku 2 łyżki
twaróg 50 (pełnotłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Serniczek krakowski

Przesiać na stolnicę 25 dag mąki, pośrodku zrobić dołek. Włożyć żółtko i wlać śmietanę, dodać pół kostki startego na wiórki masła oraz połowę skórki cytrynowej. Ciasto odłożyć do lodówki na godzinę. Na natłuszczonej blesze rozwałkować 2/3 ciasta. Piec 15-20 minut w temperaturze 175 stopni. Zrobić masę serową; twaróg utrzec z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania kolejno wbić 3 jaja, dodać resztę skórki z cytryny, pozostałe stopione masło, mąkę oraz mleko w proszku. Masę rozsmarować na kruchym cieści. Z reszty ciasta wyciąć radełkiem paski i ułożyć je na masie serowej w formie kratki. Piec jeszcze przez 45-50 minut w tej samej temperaturze. W połowie czsu pieczenia posmarować kratkę na serniku ostatnim rozmąconym jajkiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak