Sposób przygotowania

Przesiać na stolnicę 25 dag mąki, pośrodku zrobić dołek. Włożyć żółtko i wlać śmietanę, dodać pół kostki startego na wiórki masła oraz połowę skórki cytrynowej. Ciasto odłożyć do lodówki na godzinę. Na natłuszczonej blesze rozwałkować 2/3 ciasta. Piec 15-20 minut w temperaturze 175 stopni. Zrobić masę serową; twaróg utrzec z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania kolejno wbić 3 jaja, dodać resztę skórki z cytryny, pozostałe stopione masło, mąkę oraz mleko w proszku. Masę rozsmarować na kruchym cieści. Z reszty ciasta wyciąć radełkiem paski i ułożyć je na masie serowej w formie kratki. Piec jeszcze przez 45-50 minut w tej samej temperaturze. W połowie czsu pieczenia posmarować kratkę na serniku ostatnim rozmąconym jajkiem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !