Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie wg Babcigramolki :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana ( ¼ objętości ziemniaków )
szczypta soli

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie wg Babcigramolki :

Ziemniaki obrać i ugotować . Dobrze odcedzić . Przecisnąć przez praskę do ziemniaków ( lub zmielić w maszynce ). Uformować z ziemniaczanej masy kopczyk . Przedzielić go na 4 części . Włożyć do miseczki 1 część by zobaczyć ile miejsca zajmuje . Dodać te ziemniaki do reszty, a w miseczce odmierzyć tyle mąki ziemniaczanej ile było ziemniaków. Wyrobić ziemniaki z mąką lekko je soląc . Wałkować w rękach kuleczki – w każdej dobić palcem dołek ( uciskając ciasto. Gotować na osolonym wrzątku z dodatkiem 2 łyżek oleju - 3 minuty od wypłynięcia .

Niektórzy dodają do ciasta jajko. Trzeba wtedy dodać więcej mąki. Moim zdaniem kluski bez jajka są delikatniejsze .
Można je podawać jako dodatek do II dania lub jako samodzielne danie NP. z zasmażaną kapustą kiszoną , okraszone skwarkami z boczku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jaheira11 11.04.2011 23:43
bardzo lubię
Jolanta40 16.03.2011 09:39
lubię takie specjały :)
Bagatelka
Bagatelka 27.12.2010 19:59
mniam, proste w wykonaniu i bardzo smaczne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak