Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijna kutia

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pszenica 20 dag
mak 20 dag
miód 200 ml
migdały 10 dag
orzechy włoskie 10 dag
rodzynki 10 dag
daktyle 6 szt
rum 70 ml
skórka z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijna kutia

Pszenicę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na 7 godzin. Następnie zalać 2 l wody i gotować na małym ogniu około 3 godz. do momentu aż pszenica będzie miękka. Ostudzić. Mak opłukać, zalać wrzącą wodą i gotować około 15 min. Odcedzieć i zmielić trzykrotnie. Migdały i orzechy posiekać, daktyle pokroić w kostkę. Rodzynki namoczyć w rumie i odcedzić. Pszenicę połączyć z makiem, dodać migdały, orzechy, daktyle, rodzynki oraz skórkę z cytryny. Wszystko wymieszać. Odstawić do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 18.01.2014 20:06
fajny przepis
olkaaa 28.04.2013 15:49
bardzo lubię
Wafelek2601 30.12.2012 00:56
Bardzo dobra
barbara11561 22.09.2012 08:47
też nie jadłam
matii6 09.06.2012 20:20
a ja jadłam pycha
alaaa 24.05.2012 19:02
nigdy nie jadłam
Justyna Jussstiii 27.12.2011 11:11
super polecam
smakoszek 09.12.2011 19:24
pyszna
Stenka 04.12.2011 15:42
Dodaję jeszcze wiórki kokosowe
Izabela28 12.06.2011 12:39
fajny przepis:)
Marzena34 01.06.2011 20:27
uwielbiam kutie,wspaniały przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak