Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spagetti z tuńczykiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tuńczyk kawałki w oleju 1 puszka
pomidory krojone z puszki 2 puszki
ząbki czosnku 2
cebula biała 1 średnia
oliwki czarne kilka
natka kolendry
sól do smaku
płatki chili 1/2 łyżeczki
makaron spagetti
parmezan starty 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Spagetti z tuńczykiem

Odsączamy tuńczyka i odłożenia go na talerzyk. Cebulę siekamy w niedużą kostkę, czosnek czosnek obieramy z łupinek, siekamy drobno, teraz posypujemy go lekko solą i rozcieramy nożem. Listki kolendry siekamy niezbyt drobno i odkładamy, a łodyżki siekamy drobniutko. Oliwki przekrawamy na pół, w poprzek. Rozgrzewamy na patelni około 3-4 łyżki oliwy, wrzucamy czosnek, cebulę, płatki chili oraz łodyżki kolendry. Podsmażamy aż cebulka lekko się zeszkli. Kiedy to już nastąpi dodajemy pomidory, mieszamy i dusimy około 10 minut pod przykryciem, po tym czasie do sosu wrzucamy posiekane listki kolendry, oliwki, dodajemy sól i pieprz do smaku, po kolejnych 5 minutach duszenia dodajemy tuńczyka, staramy się zachować większe kawałki. Dusimy 5-8 minut. Gotowym sosem polewamy ugotowany makaron lub jak kto woli mieszamy go z makaronem a potem nakładamy. Porcje na talerzach polewamy oliwą z oliwek i posypujemy parmezanem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 04.06.2011 08:41
ciekawe
jogobella231
jogobella231 03.06.2011 21:41
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak