Sposób przygotowania

Ryż gotujemy w osolonej wodzie.

W tym czasie: czosnek kroimy w drobniutką kosteczkę, pieczarki w plasterki, cebulę w krążki, kukurydzę przekrawamy na połówki wzdłuż, bazylię siekamy, jajka roztrzepujemy.

Na patelni wlewamy olej i smażymy krążki cebuli do zarumienienia.

Na woku rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy czosnek i chilli w proszku, smażymy chwilkę, dodajemy pieczarki, groszek, podsmażamy często mieszając ok 5 minut, natępnie dodajemy kukurydzę smażymy jeszcze 2 minutki - całość przekładamy do miseczki.

Na tym samym woku wlewamy roztrzepane jajka szybko mieszamy ok 30 sekund, wrzucamy ryż dokładnie mieszamy aby ryż został pokryty przez jajka. I tu była rola mego lubego: zaczął przyprawiać:) Na koniec wymieszać ryż z warzywami, polać oliwa z oliwek, dodać bazylię, wyłożyć do miseczek na górę ułożyć usmażoną cebulkę, udekorować bazylią.

P.S. My polaliśmy jeszcze ryż sosem słodkim chilli i zajadaliśmy pałeczkami :)

Spróbuj również

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Sylwia88

    świetne
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    musi być smaczne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jolaxa

    pycha
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !