Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

trójkąty z tuńczykiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 2 szt.
mąka 300 g
śmietana 2 łyzki
margaryna 200 g
Nadzienie:
tuńczyk 2 puszki
cebula 2 szt.
oliwki czarne garść
Papryka ostra mielona Prymat
sól
pieprz
masła 1 łyzka

Przepis i sposób przygotowania na: trójkąty z tuńczykiem

1. Zrobić ciasto: mąkę, margarynę siekać nożem. Dodać jajka, śmietanę oraz 2 łyżki wody i ponownie delikatnie lekko posiekać nożem, łącząc składniki. Ciasto zagnieść dłońmi, uformować kulę i wstawić do lodówki na 30-60 min.
2. Nadzienie: cebulę pokroić w pólksiężyce i podsmażyć na maśle. Następnie wymieszać z osączonym tuńczykiem i połówkami oliwek. Doprawić solą i pieprzem.
3. Ciasto wyjąć z lodówk, rozwałkować na cienki placek (ok. 1/2 cm). Pokroić w kwadraty i na każdy nałożyć nadzienie. Złożyć po przekątnej w trójkąt.
4. Piec ok. 20 min. w 190 stopniach, tak aby się lekko zarumieniły. Po wyjęciu posypać ostrą papryką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota37 26.12.2012 12:46
fajny przepis
adam1f 02.08.2012 06:02
dobre
Ewelina47 13.07.2012 21:19
smaczne na 100 %

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak