Sposób przygotowania

Kaczkę podzielić na porcje, umyć dobrze osuszyć, natrzeć przyprawami i sokiem z pomarańczy. Zamarynowane mięso zawinąć w folię i do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie porcje mięsa obsmażyć na tłuszczu, podlać wodą i dusić do miękkości. Owoce obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Wino zagotować w osobnym garnku, dodać pokrojone owoce, zagotować i zdjąć z ognia. Owoce wyjąć, wino wlać do kaczki i dusić mięso przez ok 15 min. Mięso wyjąć a sos zagęścić mączką rozpuszczoną w 3 łyżkach zimnej wody, doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Kawałki mięsa wyłożyć na półmisek, obłożyć owocami i polać sosem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !