Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka wyborowa z brzoskwiniami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 1 sztuka
rozmaryn 1 łyżka
sok z pomarańczy z jednej pomarańczy
sól
pieprz
brzoskwinie 1/2 kg świeżych
margaryna do smażenia
mąka ziemniaczana
woda
półsłodkie białe wino 1 szklanka
goździki mielone 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka wyborowa z brzoskwiniami

Kaczkę podzielić na porcje, umyć dobrze osuszyć, natrzeć przyprawami i sokiem z pomarańczy. Zamarynowane mięso zawinąć w folię i do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie porcje mięsa obsmażyć na tłuszczu, podlać wodą i dusić do miękkości. Owoce obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Wino zagotować w osobnym garnku, dodać pokrojone owoce, zagotować i zdjąć z ognia. Owoce wyjąć, wino wlać do kaczki i dusić mięso przez ok 15 min. Mięso wyjąć a sos zagęścić mączką rozpuszczoną w 3 łyżkach zimnej wody, doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Kawałki mięsa wyłożyć na półmisek, obłożyć owocami i polać sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 09.11.2012 18:06
smaczne
PaniMISIOWA 28.07.2012 11:33
wspaniałą

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak