Sposób przygotowania

Mięsa powinno być ok 2- 2,5 kg. Jak najbardziej należałoby dodać do rosołku jeszcze wołowinę, która nie była za piękna w sklepach, więc nie kupiłam.
Byłby bardziej wyrazisty i ostrzejszy w smaku. Aczkolwiek muszę przyznać, że ten wyszedł rewelacyjny i niczego bym w nim nie zmieniła. Do rzeczy.
Po porządnym umyciu mięs wkładamy je do zimnej wody, solimy i gotujemy na malutkim ogniu. Kiedy pojawią się szumowiny zbieramy.
Dodajemy obrane i umyte warzywa. Marchewkę można pokroić wg. swojego gustu, choć nie jest to konieczne.
Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu i gotujemy.
Rosół powinien się gotować minimum 2-3 godziny na minimalnym ogniu, tak żeby się tylko \'pyrkolił\'.
Po 3 godzinach wszystkie warzywa są miękkie, ale nie rozpadające się (o ile są włożone w całości).
Ostatecznie doprawiamy do smaku solą- jeśli jest to konieczne i pieprzem świeżo mielonym. Na talerzu posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !