Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

porcja rosołowa 1 szt
szyja indycza 1 szt
żeberka 800 gr
marchewka 3 szt
korzeń pietruszki 1 szt
seler 1 szt
cebula 1 szt
natka pietruszki
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziele angielskie 4 ziarna
pieprz czarny 3 ziarna
sól
pieprz świeżo mielony

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół

Mięsa powinno być ok 2- 2,5 kg. Jak najbardziej należałoby dodać do rosołku jeszcze wołowinę, która nie była za piękna w sklepach, więc nie kupiłam.
Byłby bardziej wyrazisty i ostrzejszy w smaku. Aczkolwiek muszę przyznać, że ten wyszedł rewelacyjny i niczego bym w nim nie zmieniła. Do rzeczy.
Po porządnym umyciu mięs wkładamy je do zimnej wody, solimy i gotujemy na malutkim ogniu. Kiedy pojawią się szumowiny zbieramy.
Dodajemy obrane i umyte warzywa. Marchewkę można pokroić wg. swojego gustu, choć nie jest to konieczne.
Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu i gotujemy.
Rosół powinien się gotować minimum 2-3 godziny na minimalnym ogniu, tak żeby się tylko \'pyrkolił\'.
Po 3 godzinach wszystkie warzywa są miękkie, ale nie rozpadające się (o ile są włożone w całości).
Ostatecznie doprawiamy do smaku solą- jeśli jest to konieczne i pieprzem świeżo mielonym. Na talerzu posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak