Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa aztecka

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

6 pomidorów (lub 1 puszka pomidorów i 2 całe)
oliwa
placki tortilli 1-2
śmietana
ząbki czosnku 3 szt
oregano 1 łyzka
czarny pieprz
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
rosół z kury 1 l
koncentrat 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa aztecka

Obraną cebulę, czosnek i pomidora - miksujemy w blenderze na gładki sos z dodatkeim oregano, pieprzu i odrobiny wody. Ja dodaję jeszcze ostrą paprykę i odrobinę cukru i cytryny. W rondlu rozgrzewamy 2 łyzki oliwy, wrzucamy koncetrat i karmelizujemy go. Szybko wlewamy caly sos z 4 pomidorów (wczesniej sparzonych i obranych) i puszki pomidorów w zalewie, plus 750 ml bulionu, wrzucic liscie laurowe. Całosc gotujemy około 10 minut. W miedzyczasie kroimy tortille na paski i przesmażamy ją na złoty kolor na oliwie na patelni. Na dno miseczek wrzucamy starty ser. Gotowa zupe ewentualnie doprawiamy jeszcze (choć mysle, ze nie jest to juz konieczne) chyba ze ktos lubi ostro moze dac jeszcze troche chili. Zupe wlewamy do miseczek, na przygotowany wcześniej ser, nakladamy paski tortilli (z jednej tortilli powinno starczyć na 4 osoby - tak wyszło i u mnie).i ozdabiamy kleksem smietany.

To taka zupa pomidorowa o czosnkowym posmaku , lekko ostrawa i bardzo sycaca z ekstra ciagnacym sie serem i bardzo nam zasmakowała.

Mysle ze kazda z was doprawi ja odpowiednio pod siebie. Miksowałam ja w blenderze i dzieki temu dało sie odczuc grudki czosnku i cebuli, była gesta i wyrazista. A czas przygotowania to zaledwie 20 minut :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 15.10.2010 10:21
inny pomysł na rodzimą pomidorówkę - podoba mi się!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak