Sposób przygotowania

Zrywamy górne częsci młodych pokrzyw (objętościowo tyle ile się zmieści w 2 litrowym naczyniu bez uciskania), a następnie zalewamy 0,5 litra gorącej wody, a następnie na małym ogniu gotujemy 2-3 minuty. Następnie wyjmujemy pokrzywy łyżką cedzakową i bardzo drobno siekamy (pokrzywa już nie parzy). Do garnka wlewamy olej i przesmażamy z dodatkiem soli cebulę pokrojoną w drobną kostkę, jak się trochę zrumieni dodajemy posiekane pokrzywy oraz 1 szklankę wywaru, w którym wcześniej gotowaliśmy pokrzywy. W mleku rozrabiamy mąkę i również dodajemy do pokrzyw – doprawiamy do smaku pieprzem i solą, gotujemy chwilkę. Podajemy w małych miseczkach, dogryzamy waflami kukurydzianymi lub ryżowymi. można też podać jako surówke do obiadu.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    smerfetka79

    Muszę przyznać, że nigdy nie jadłam niczego z pokrzyw:) chyba pora spróbować:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !