Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Motylek

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
Masa serowa
Krem:
Dodatki:

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Motylek

Z racji bardzo dużej ilośći składników podaje je tutaj, gdyż bedą one bardziej przejrzyste
Biszkopt:
7 jajek
szklanka cukru
2 łyżki kakao
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka mąki
Masa serowa:
0,5 kg sera mielonego (z wiaderka)
0,5 litra słodkiej śmietany 30%
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
puszka brzoskwiń

Krem:
kostka masła
1/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
2-3 łyżki soku jagodowego

Dodatki:
winogrona czerwone
banan
truskawki
galaretka pomarańczowa

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną piane, dodajemy cukier i dalej miksujemy, następnie dodajemy po jednym żółtku mieszając na wolnych obrotach. Kakao, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy razem, wsypujemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy na posmarowaną od dołu tortownicę i pieczemy przez ok. 40 minut w temp. 180*

Masa serowa: Ser miksujemy z cukrem pudrem. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę, a następnie łączymy z serem. Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy w kostkę (jedną połowkę zostawiamy do dekoracji). Na soku z brzoskwiń rozpuszczamy żelatynę i jeszcze ciepłą wlewamy wolnym strumieniem do przygotowanej masy serowej – cały czas miksując. Na koniec dodajemy pokrojone brzoskwinie i mieszamy łyżką. Biszkopt przekrawamy na pół, na pierwszą częśc wylewamy całą masę serową, a następnie przykrywamy górą biszkoptu. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Krem: Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy 1 całe jajko i dalej ucieramy. Masę dzielimy na 2 części: 1 z nich pozostawiamy tak jak jest przygotowana, a do drugiej dodajemy sok jagodowy i miksujemy.

Odpinamy boki tortownicy, a następnie przecinamy tort na pół. Układamy oba półkola zaokrągloną częścią ku siebie. Górę smarujemy jasnym kremem, a boki kremem jagodowym. Na środku, w miejscu złączenia układamy banana. Boki ‘skrzydełek’ motyla dekorujemy winogronami 9układamy je ściśle, aby galaretką później się nie rozlała). Z truskawek i jagód układamy plamki na skrzydłach motyla (tak jak na zdjeciu). Całość zalewamy tężejącą galaretką. Ja do boków tortu przykleiłam kilka plasterków truskawek, aby jeszcze ładniej się prezentowało : )

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 17.10.2013 16:41
pięknie Ci wyszedł ten motyl :)
kamyk 12.01.2012 21:52
jaki ładny
Anna146 18.08.2011 07:08
super!
magduś83 20.06.2011 00:33
ale piękne arcydzieło

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak