Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golasy na liściu kapuścianym

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza jęczmienna 2 szkl
woda 1 l
ser biały 400 g
ziemniak 1 szt
masło 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
jajko 1 szt
liście kapusty 3-4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Golasy na liściu kapuścianym

Ziemniaka obrać pokroić na kawałki i wrzucić do wrzątku. Ugotować w niewielkiej ilości wody i zmiąć nie odcedzając, dolac wody tyle by było litr , posolić i zagotować, wsypać kaszę i ugotować. Pozostawić pod przykryciem na ok pół godziny. Kaszę wyłożyć do miski i przestudzić. Wymieszać z serem, masłem i jajkiem, doprawic solą i pieprzem.
W piekarniku rozgrzać kamień do temp 220 st ułożyć na nim liście kapusty a na nich spore owalne pierożki z kaszy i sera. Upiec na rumiany kolor ok 30 - 40 min . Można jeszcze pozostawić w gorącym piekarniku aż do przestygnięcia.
Podawać z kefirem lub zsiadłym mlekiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 20.09.2011 10:39
fajne
agnieszka189 30.06.2011 10:50
ciekawe te golasy
halinka1011 01.06.2011 07:43
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak