Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szafranowy chleb z indykiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

chleb
drożdże 30 gram
cukier szczypta
mleko 1/4 litra
szafran mielony 1 łyżeczka
jajko 1 szt
masło 100 gram
masło do formy
mleko do posmarowania
śmietana gęsta 200 gram
sok z cytryny 2 łyżki
Przyprawa curry orientalna Prymat 1/2 łyżeczki
sól
Pieprz biały mielony Prymat
cukier szczypta
masło
szynka z indyka 40 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: szafranowy chleb z indykiem

Mąkę przesiewamy do miski w środku robimy wgłębienie.Drożdże mieszamy z cukrem i odrobiną letniego mleka i wlewamy do wgłębienia mąki i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Szafran rozpuszczamy w łyżce ciepłej wody i razem z jajkiem i masłem umieszczamy przy brzegu mąki,następnie począwszy od środka wyrabiamy wszystkie składniki na gładkie ciasto przykrywamy i na godzinę pozostawiamy do wyrośnięcia.Formę keksową smarujemy masłem napełniamy ciastem smarujemy mlekiem i pieczemy 50 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Śmietanę mieszamy z sokiem z cytryny,curry,solą pieprzem i cukrem.Gdy chleb przestygnie kroimy na kromki smarujemy masłem nakładamy wędlinę z indyka i dekorujemy kremem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

calliope 18.05.2012 08:14
oryginalne danie :)
Motorek 22.01.2012 12:00
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak