Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaszkowiec

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1/2 kostki
miód 2 łyżki
cukier 1 szklanka
białko 2 sztuki
mąka pszenna 1/2 kg
DODATKOWO:
kakao 1 łyżka
Krem:
kasza manna 10 łyżek
masło 1 kostka
cukier puder 1 szklanka
cukier waniliowy 2 opakowania
żółtko jajek 2 sztuki
Polewa:
margaryna 1/3 kostki
kakao 2 łyżki
cukier 2 łyżki
woda 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
kwaśna śmietana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kaszkowiec

Margarynę i miód rozpuszczamy, do miski wsypujemy wszystkie składniki i razem zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na 3 równe kule , jedną kulkę zagniatamy z 1 łyżką kakao. Dno dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia smarujemy tłuszczem i wyklejamy 1 jasną kulką ciasta. Z drugą blachą o tej samej wielkości robimy to samo, tylko teraz z ciemnym ciastem i tak samo postępujemy z trzecim ciastem. Do nagrzanego piekarnika 160 stopni wkładamy blachę z ciastem i pieczemy aż się lekko przyrumieni, to trwa ok. 10 minut. Pierwsze dwa upieczone placki zaraz po wyjęciu z piekarnika szybko wyjmujemy z blachy i odklejamy papier, a trzeci jasny placek zostawiamy na blasze do ostygnięcia. Przygotowujemy krem, mleko doprowadzić do wrzenia i cały czas mieszając wsypujemy mannę. Gotujemy, aż masa zgęstnieje, wtedy zdejmujemy z ognia, aby ostygło. Masło ucieramy z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i żółtkami na puch (jajka wcześniej sparzyć we wrzątku), dodajemy po trochu przestudzona mannę cały czas ucierając. Połową kremu smarujemy jasny placek, który został na blasze, na krem kładziemy ciemny placek, a na ciemny placek rozsmarowujemy drugą połowę kremu i na samą górę kładziemy jasny placek. Robimy polewę. Wszystkie składniki na polewę włożyć do małego garnka i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając do zagotowania. Szybko zdjąć z ognia, ostudzić i polać polewą ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 02.08.2012 13:42
super
Natalia40 07.05.2012 19:05
Rewelka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak