Sposób przygotowania

Margarynę utrzeć z cukrem do białości. Dodawać stopniowo do masy po jednym jajku, potem dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Masę dobrze wymieszać, dodać mleko i ciasto dzielimy na dwie części. Do 1 części dodajemy kakao i wodę, dobrze wymieszać. Do drugiej części dodajemy budyń śmietankowy. Na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę (42cm na 24cm) wyłożyć jasne ciasto, potem robimy 5 rzędów wzdłuż blachy ciemnym ciastem. Na wierzch posypujemy odmrożone i ocieknięte z soku wiśnie (jeśli użyć chcemy ze słoika wiśnie, to przesypujemy na sito, aby ociekły z soku). Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i pieczemy ok. 40 minut sprawdzając wykałaczką czy ciasto jest suche. Zaczynamy robić krem, masło z cukrem ucieramy na biały puch, potem stopniowo po 1 łyżce ostudzony budyń. Chwilę ucieramy na jednolitą masę. Wierzch upieczonego, ostudzonego ciasta smarujemy kremem i na krem ścieramy czekoladę lub przez sitko posypujemy kakao. Tak przygotowane ciastko ląduje do lodówki.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !