Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fale Dunaju

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
jajko 6 sztuk
cukier drobny 1 szklanka
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 2 łyżeczki płaskie
mąka pszenna 2 i 1/2 szklanki
mleko 1/2 szklanki
kakao 2 łyżki
woda 2 łyżki
budyń śmietankowy 1 opakowanie
budyń waniliowy 1 opakowanie
masło 1 kostka
cukier puder 1 i 1/2 szklanki
czekolada gorzka 1 tabliczka
wiśnie 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Fale Dunaju

Margarynę utrzeć z cukrem do białości. Dodawać stopniowo do masy po jednym jajku, potem dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Masę dobrze wymieszać, dodać mleko i ciasto dzielimy na dwie części. Do 1 części dodajemy kakao i wodę, dobrze wymieszać. Do drugiej części dodajemy budyń śmietankowy. Na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę (42cm na 24cm) wyłożyć jasne ciasto, potem robimy 5 rzędów wzdłuż blachy ciemnym ciastem. Na wierzch posypujemy odmrożone i ocieknięte z soku wiśnie (jeśli użyć chcemy ze słoika wiśnie, to przesypujemy na sito, aby ociekły z soku). Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i pieczemy ok. 40 minut sprawdzając wykałaczką czy ciasto jest suche. Zaczynamy robić krem, masło z cukrem ucieramy na biały puch, potem stopniowo po 1 łyżce ostudzony budyń. Chwilę ucieramy na jednolitą masę. Wierzch upieczonego, ostudzonego ciasta smarujemy kremem i na krem ścieramy czekoladę lub przez sitko posypujemy kakao. Tak przygotowane ciastko ląduje do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 30.08.2012 18:52
super
PaniMISIOWA 02.08.2012 13:42
super
PaniMISIOWA 02.08.2012 13:42
super
jozefinach 05.05.2012 13:04
Pyszności.
Sylwia56
Sylwia56 01.08.2011 22:59
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak