Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto na drożdżówkę

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 i 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
drożdże 5 dkg
żółtko jajek 4 sztuki
jajko 2 sztuki
mleko 1 i 1/2 szklanki
masło 1/4 kostki
kruszonka
cukier 2 łyżki
margaryna 1 łyżka
mąka pszenna 2 łyżki
cukier waniliowy 1/2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na drożdżówkę

Mąkę przesiać .Mleko podgrzać z masłem i cukrami. Do ok 1/2 szklanki letniego mleka w małym garnuszku w kruszyć drożdże, dodać trochę mąki, zamieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do reszty ciepłego mleka dodać mąkę, wymieszać dodać jajka z żółtkami roztrzepane widelcem, wyrośnięty rozczyn i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Z margaryny, cukru, cukru waniliowego i maki zrobić kruszonkę. Na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia wyłożyć ciasto, posypać kruszonką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 150 stopni przez około 30 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 15.06.2013 11:15
ale pyszności
PaniMISIOWA 04.08.2012 17:28
super
smakowita 28.02.2012 21:03
Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam
ziutula
ziutula 01.12.2011 22:35
taki kuch to mój mąż zajada z masłem i mlekiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak