Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki po japońsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z kurczaka 50 dag
ryż 200 g
por 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
sałata 1 sztuka
sól do smaku
cukier do smaku
ocet jabłkowy do smaku
sos tariyaki do smaku
sos sojowy 3 łyżki
imbir starty 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki po japońsku

Salate myjemy i osuszamy. Kroimy w cienkie paski. Mieszamy z niewielka iloscia octu, cukru i soli. Marchewke obieramy i myjemy. Kroimy w dlugie paski. Ryz gotujemy wedlug przepisu na opakowaniu. Osaczamy.
Marynata:
Sos sojowy mieszamy z 2 lyzkami sosu teriyaki, lyska cukru, oleju, imbirem i szczypta soli.
Mieso myjemy, kroimy w kostke. Wkladamy do marynaty i wstawiamy do lodowki na 30 min. Pora kroimy w krazki. Mieso na przemian z porem nabijamy na patyki do szaszlykow. Pieczemy na grillu ok 20 min.
Ryz i szaszlyki przed podaniem skrapiamy sosem teriyaki. Podajemy z salata

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak