Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka w pomarańczowym sosie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rosół drobiowy 1 szkl
oliwa szczypta
sok pomarańczowy 1 szkl
skórka z pomarańczy 1 łyżeczka
mandarynka 1 szt
rodzynki 5 dag
mąka szczypta
majeranek szczypta
sól szczypta
pieprz szczypta
kaczka 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka w pomarańczowym sosie

Kaczkę dokładnie umyć, osuszyć, posmarować grubo oliwą, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem.
Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Piekarnik nagrzać do około 200 stopni C , kaczkę ułożyć w naczyniu do pieczenia, obrumienić na ciemno złoty kolor.
Podlać rosołem, dodać umyte rodzynki, liść laurowy, ziele angielski, skórkę otartą z pomarańcza, przykryć i dusić aż mięso zmięknie.
Pod koniec duszenia do sosu dodać sok pomarańczowy.
Kaczkę podzielić na porcję.
Sos zagęścić mąką, dodać dokładnie obrane cząstki mandarynki. Podawać do kaczki w sosjerce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 21.02.2012 13:26
dobre
agata1722
agata1722 29.09.2011 21:19
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak