Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tunel z bitą śmietaną

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczna 2 łyżki
kakao 2 łyżki
śmietanka 1 l
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
cukier waniliowy 1 op
dżem malinowy 1/2 słoika

Przepis i sposób przygotowania na: Tunel z bitą śmietaną

1. Żółtka utrzyj z cukrem na krem. Wymieszaj z przesianym kakao, 2 rodzajami mąki i proszkiem do pieczenia. Połącz z pianą z białek.
2. Ciasto rozsmaruj na blasze z piekarnika wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 15 min w temp. 190 stopni.
3. Z ciepłego placka odetnij pasek o szer. formy na comber. Formę wyłóż folią spożywcza, a następnie szerszym kawałkiem ciasta.
4. 3/4 śmietanki ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Wymieszaj z żelatyna rozpuszczoną w 3 łyżkach wody. Kremem napełnij formę wyłożona ciastem. Na nim porób kleksy z dżemu. Przykryj odciętym paskiem ciasta. Wstaw do lodówki na 3 godz.
5. Ciasto wytrząśnij z formy, usuń folię. Ubij resztę śmietanki, posmaruj ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 25.01.2014 07:52
zapowiada się pysznie
Tomasz17 16.11.2011 20:23
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak