Sposób przygotowania

karkówkę tniemy na paseczki ok 0,5,-1 cm szer (jak na strogonowa)
Ja osobiście wykrawam tłuszczyk ale jak ktoś lubi to można razem z nim.
przekładamy do pojemnika.
Kroimy cebulę w nie za dużą kostkę dokładamy do mięsa.
Wyciskamy czosnek -ile kto lubi-ja lubię dużo. wsypujemy przyprawę do gyrosa, dodajemy sól i pieprz.
Zalewamy oliwą(olejem) tyle aby wszystko wymieszać -mięso ma być śliskie .
Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smażyć na patelni 3-6 minut ,nie dodając już tłuszczu.
Tzatziki :
serek bieluch -(albo inny twarogowy naturalny bardzo dobrze zmielony) przekładamy do miski, trzemy ogórek do niego.
Wyciskamy czosnek(wg upodobań) solimy i pieprzymy.
Dzięki temu ,że używam serka nie muszę zlewać wody z ogórka i konsystencja jest taka bardziej jak dip niż lejąca woda.
Można podawać z frytkami. ryżem, surówkami

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !