Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eklery z kremem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 250 ml
jajko 5 szt
masło 10 dag
cukier waniliowy 1 op
mąka 20 dag
śmietanka 500 ml
cukier puder 2 łyżki
sól wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Eklery z kremem

1. Zagotuj wodę ze szczyptą soli i masłem. Do wrzątku wsyp całą mąkę i mieszając, podgrzewaj na maleńkim ogniu, aż powstanie masa odrywająca się od ścianek garnka.
2. Zestaw z ognia. Lekko przestudź. Następnie, mieszając łopatkami miksera, do ciasta dodawaj po 1 jajku.
3. Liście ciasta umieść w szprycy i za jej pomocą na blachę przykrytą pergaminem wyciśnij 6-8 równych pasków ciasta. Piecz ok. 20 min w temp. 200 stopni. przy włączonym termoobiegu. Jeszcze gorące ciastka rozetnij poprzecznie.
4. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Przełóż eklery. Oprósz cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miki47 27.03.2013 09:34
fajny przepis
Aleksandraa 09.02.2013 17:51
mmm pycha
Anna152 11.11.2011 08:46
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak