Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
masło 15 dag
cukier 15 dag
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 5 sztuk
drożdże 5 dag
mleko 3/4 szklanka
bakalie 15 dag
aromar waniliowy
lukier

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa

Z części mleka, mąkik, cukru i drożdży robimy rozczyn. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej rozczyn, cukier, żółtka, jajko oraz aromat. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, dodajemy rodzynki. Pzrekładamy ciasto do formy i pieczemy . Upieczoną i przestudzoną babkę polewamy dowolnym, ulubionym lukrem, dekorujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak