Sposób przygotowania

Drożdże utrzyj z łyżką cukru,dodaj ciepłe mleko i rozrób z 3łyżkami mąki.Rozczyn zostaw do wyrośnięcia.Do miski wsyp resztę mąki.Do dołka w mące wlej rozczyn,dodaj jajka utarte z resztą cukru,letnią wodę i roztopione letnie masło.Zagniataj ciasto,aż pojawią się w nim pęcherzyki,pozostaw do wyrośnięcia.Zagnieć ciasto jeszcze raz,gdy podwoi swą objętość,rozdziel na trzy części i uformuj z nich jednakowej długości wałki.Zapleć warkocz,końce zwiń i podwiń.Na blachę połóż wysmarowany tłuszczem papier do pieczenia.Pozostaw na nim chałkę(25minut),posmaruj żółtkiem,posyp makiem .Piecz 30minut w 200stopniach.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !