Sposób przygotowania

Młode łodygi rabarbaru (bez liści!) dokładnie myjemy i przekładamy do garnka, w razie potrzeby łamiemy je po połowie. Dodajemy listki mięty, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 3-5 minut po czym wyłączamy. Dodajemy cukier, mieszamy i gotowe. Pijąc często kompot z rabarbaru musimy pamiętać, aby zwiększyć dostarczanie wapna dla organizmu, ponieważ szczawiany zawarte w rabarbarze powodują jego stratę. Z tego też powodu nie jest zalecane częste podawanie kompotu z rabarbaru małym dzieciom i osobom starszym.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    Mój ulubiony, ale bez mięty. Lubię wyzwania.:)))
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    rzadko gotuję ale zazwyczaj jak pokaże sie w spraedaży to kompocik musi byc:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    najlepszy kompot na upały
  • 1
    original
    Opublikowano

    FAFIK

    Pycha!
  • 3
    original
    Opublikowano

    dianix

    moi domownicy lubia taki kompocik.
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    teraz mi go brakuje...
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kate131

    uwielbiam
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    lubię ,zawsze mama taki robiła
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    bardzo smaczny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !