Sposób przygotowania

Składniki mięsne od uboju i momentu rozbioru tucznika mogą mieć maksymalnie kilka godzin za nim trafią na patelnię. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w paski słoninę, solimy i mocno wytapiamy. Następnie wysmażone skwarki przekładamy do miski, część tłuszczu wylewamy, a na patelnię wrzucamy pokrojoną w paski łopatkę. Solimy i smażymy na rumiano po czym usmażone mięso przekładamy do skwarek. Na pozostałym tłuszczu smażymy pokrojoną w paski cebulę, gdy zacznie się rumienić dodajemy paski wątróbki. Po 5-8 minutach dodajemy wcześniej usmażone łopatkę i skwarki, przyprawiamy przyprawą do grilla, mieszamy i dusimy pod przykryciem 10 minut. Najlepiej smakuje z ziemniaczkami w mundurkach.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    Intrygujące danie. Nazwa również. :)
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    bardzo by mi smakowała...
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    u mnie też się tak mówi
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    fajnie, widać uniwersalna nazwa :o) Wcześniej ja kojarzyłem bardziej z wschodnimi rejonami Polski
  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    pycha
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kuklik

    takie świeżutkie najlepsze
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Wypasiona :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    kasienka23

    tez tak robię

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !