Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z rabarbarem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 2 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczka
cukier puder 1/2 szklanka
masło 20 dag
żółtko jajek 3 sztuki
śmietana 1 łyżka
rabarbar 1 kg
cukier 6 łyżek
dżem truskawkowy 1/2 szklanka
kruszonka
mąka 20 dag
cukier 10 dag
masło 12 dag
cukier waniliowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z rabarbarem

Makę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.
Ciasto zetrzeć na grubej tarce na blaszkę i dokładnie wylepić nim dno. Podpiec w piekarniku, lekko wystudzić.
Rabarbar osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Rozgrzać patelnię, wrzucić do niej rabarbar i posypać cukrem. Podgrzać na ostrym ogniu mieszając, aż rabarbar puści sok. Przełożyć rabarbar na durszlak i odsączyć z nadmiaru soku.

Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w małym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche skladniki. Dobrze wymieszać.
Przestudzone ciasto posmarować cienko dżemem, wyłożyć na nie odsączony rabarbar, posypać łyżką tartej bułki i na końcu posypać pokruszoną kruszonką.
Piec okolo 30 - 40 minut w temperaturze 180ºC. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gosia40 31.05.2011 11:00
pyszniutki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak