Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak na dziko

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak duży 1 sztuka
cytryna 1 sztuka
majeranek świeży 1 garść
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat 1 łyżeczka
bulion drobiowy 1 szklanka
wino wytrawne 1 szklanka
cebula 1 sztuka
jałowiec 4 ziarna
mąka 1 łyżka
olej do smażenia
Owoc jałowca cały Prymat 1 mielony
lubczyk 1/2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak na dziko

Kurczaka dzielimy na porcje, nacieramy sokiem z cytryny, zmielonym jałowcem, majerankiem, przyprawą do drobiu dodajemy do niego ziele angielskie i połamane liście laurowe, zostawiamy na 24 godz.
Olej podgrzewamy na patelni i obsmażamy mięso na bardzo rumiany kolor, przekładamy do naczynia w którym będziemy je dusić, zalewamy bulionem i marynatą z kurczaka, dodajemy podsmażoną cebulkę, lubczyk i jałowiec w ziarnach. Gdy mięso będzie miękkie wyciągamy je z garnka a sos przecieramy, do gładkiego sosu dolewamy wino i łyżkę mąki rozrobioną w małej ilości wody, dokładamy mięso i dusimy razem jeszcze około 10 min,przed podaniem posypujemy zieloną pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Weronika_eM 07.08.2011 22:15
pyszny
Beatris 31.05.2011 09:51
Jestem bardzo ciekawa smaku.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak